Aliança regeneració verda

ELS PROFESSIONALS DEL MEDI AMBIENT CONVIDAM A L'ALIANÇA PER A LA REGENERACIÓ VERDA DE L'ECONOMIA 

 

És el resultat de les “Converses ambientals” per tal de valorar la situació actual del medi ambient i el futur dels seus professionals 

 

Des de l’associació de professionals del medi ambient (ALCAIB) hem fet una trobada virtual amb els socis i sòcies per compartir reflexions en la situació d’emergència sanitària causada pel COVID-19. Estam davant d’un repte mundial sense precedents i que requereix una resposta que tingui en consideració la variable ambiental a escala global.

 

Entre les persones que hi hem assistit hi havia tècniques que ho han viscut en primera línia portant la gestió dels residus sanitaris del propi COVID-19 o amb l’aplicació de protocols de neteja viària, els demés hem vist afectada la nostra tasca, ja sigui en investigació, en el tercer sector, a l’empresa o des de l’administració pública. Des d’aquí volem expressar el nostre suport a tots i totes les professionals, voluntàries que està treballant de valent per superar aquesta situació. També un record a les persones qui en pateixen directament les conseqüències.

 

En els mesos previs a l’aparició del virus, de cop el món s’alçava davant una problemàtica que duia anys damunt la taula sense solucions: el canvi climàtic. Els Governs havien de començar a moure fitxa per prendre mesures i s’aprovaven declaracions d’emergència climàtica. Tot això evidentment ha quedat aturat en sec per una urgència molt major: frenar la corba de la pandèmia. S’ha demostrat el poder que tenen els Estats per actuar i prendre mesures d’un dia per l’altre. Si volen, poden. El coronavirus exigia una resposta a curt termini i el problema és que el canvi climàtic actua i requereix mesures amb una visió a mitjà o llarg termini.

 

Es pot veure la crisi del coronavius com una oportunitat. La greu situació ha posat de relleu la importància que tenen la investigació i els serveis públics bàsics. El confinament ha portat la disminució de la contaminació, i la consegüent millora en la qualitat de l’aire, la transparència de l’aigua i la qualitat sonora a les ciutats, visible als ulls de tota la ciutadania.

 

La pregunta que ens feim molts és: com en sortirem de la crisi del coronavirus? Tant pot ser que tornem a estar com abans, amb una manca de recursos estructural per dedicar a temes ambientals, com que la societat posi en valor la importància d’un medi ambient sa i es comprengui que del bon equilibri dels ecosistemes en depèn també la nostra salut. S’ha fet palès una tendència cap a una societat més autoritària amb més control. Però a la vegada també ha sorgit un despertar d’una organització social i solidària en forma d’ajuda mútua. Fins ara vivíem en el miratge del consum compulsiu, i ara que n’estam privats i ens queda allò essencial, passam a valorar altres coses que també ens aporten i que potser fins ara no valoravem prou, com la importància d'integrar la natura en el nostre entorn més pròxim. Ara podem posar en valor el temps que dediquem a cuidar, de nosaltres, dels éssers estimats, de la casa i el que l’envolta. Hi ha experiències del confinament que podem rescatar i visibilitzar. No volem tornar a la normalitat, perquè aquella normalitat era qüestionable des del punt de vista personal i ambiental, perjudicant la nostra salut i la dels ecosistemes. Volem explorar les alternatives que existeixen, començant per un canvi en els hàbits de consum. Veiem com molta gent se'n està adonant de la importància del medi ambient per a la vida quotidiana, es valoren més els espais verds urbans. Estam veient canvis a tots els nivells però hem de seguir vigilant que no es tracti només de màrqueting verd. Estam veient també l'augment del consum de producte local i ecològic. Tenim l’esperança que la ciutadania que ja ha fet el canvi cap a un consum més conscient, després ja es mantegui en aquestes opcions de consum més respectuós.

 

El sistema reclama seguretat i reactivar l’economia. Però és el moment de posar en evidència que el risc sanitari és només una de les cares de la crisi ambiental que vivim, i que està estretament vinculada a la pèrdua d'hàbitats i biodiversitat o l'emergència climàtica entre d'altres.

 

Des del nostre col·lectiu, com a professionals del medi ambient, podem aportar solucions i volem cooperar a tots els nivells per tal que la sortida d’aquesta crisi es faci posant al centre de les prioritats, la vida i el medi ambient. És per aquest motiu que veiem important unir-nos entre els diferents agents socials sense deixar cap estament de banda: recerca, administració pública, empresa i entitats no governamentals, cadascuna d’aquestes peces son molt importants, i de la cooperació entre elles en poden sortir solucions creatives i viables.

 

A nivell europeu ja s’ha iniciat un moviment amb la proposta de ”recuperació verda” (Green recovery) en la sortida de la crisi del coronavirus. ALCAIB es suma a aquesta demanda i proposam començar a treballar conjuntament perquè l’economia es regeneri en harmonia amb els ecosistemes i recursos naturals. Les inversions públiques han de prioritzar aquells sectors productius que alhora que generen una activitat econòmica i llocs de treball, també cuiden dels recursos naturals. Sectors com les energies renovables, l'agroecologia, la gestió integral del cicle de l’aigua, la mobilitat i el turisme sostenibles, la gestió preventiva dels residus, l’economia circular, la gestió ambiental, l’educació ambiental i l'economia social i solidària poden fer de les Illes Balears un model de transició cap a la sostenibilitat. Tenim el coneixement, les eines, les oportunitats i les experiències que demostren que és possible. En els darrers 15 anys hem vist un avanç veloç en l’aparició de tecnologies netes juntament amb un augment de consciència ambiental a la societat. Ara és el moment d’aplicar-ho aprofitant aquesta oportunitat. Una regeneració econòmica així ens pot portar cap a un món més sa i més resilient per a tots i totes. Podem fer que les Balears estiguin a la capdavantera de la recuperació verda.

 

Aprofitem per fer una crida per una aliança global per implementar una Recuperació Verda de l’economia, que actuï d’accelerador d’una transició cap a una economia baixa en carboni, que freni el canvi climàtic i mantengui uns ecosistemes sans. Els Governs s’han de centrar en la protecció del clima i del medi ambient quan ofereixin ajudes fiscals de recuperació econòmica de la crisi del coronavirus. Convidam a treballar junts compartint coneixements, intercanviar experiències i creant sinèrgies que donin com a resultat les inversions cap a una economia productiva que protegeixi el medi ambient. Per això estam esperant poder-nos reunir amb la presidenta del Govern de les Illes Balears i la del Consell de Mallorca per exposar-li aquestes idees i oferir la col·laboració. 


Descarga
Els professionals del medi ambient convidam a l’aliança per a la regeneració verda de l’economia
És el resultat de les “Converses ambientals” per tal de valorar la situació actual del medi ambient i el futur dels seus professionals
Converses_ambientals.pdf
Documento Adobe Acrobat 236.6 KB

Enquesta

COM ESTÀ AFECTANT LA CRISI DE LA COVID19 AL SECTOR AMBIENTAL? 

Des d'ALCAIB estem interessats en saber com vos està afectant la situació actual i què podem aportar des de la nostra associació professional. És per aquest motiu que us animem a contestar la següent enquesta: COM AFECTA LA CRISI SANITÀRIA GENERADA PER LA COVID-19 ALS PROFESSIONALS DEL MEDI AMBIENT?